ligging

LIGGING


Anan


Een 80-tal kilometer ten zuiden van Toulouse ligt het zeer rustige dorpje "Anan", gelegen aan de voet van de Pyreneeën met +/- 200 inwoners. Het is niet onmiddellijk terug te vinden op alle landkaarten maar het is gelegen langs de verbindingsweg (D-634 / D-632/D-17) tussen L'Isle Jourdain en Lannemezan.

Het huis is gelegen in de Haute Garonne (departement 31) vlakbij de Gers(departement 32). De streek wordt vergeleken met Toscane in Italië - een zacht glooiende omgeving op rijd-afstand van het hooggebnergte van de Pyreneeën. Er zijn tal van actieve en passieve ontspanningsmogelijkheden.

De vakantiewoning is een traditionele langgevel boerderij die een aantal jaren geleden  werd gerenoveerd en recent opgespitst werd in twee afzonderlijke wooneenheden. Meer info hierover in het deel "Huis en Tuin".

De woning is gelegen langs een rustige verbindingsweg met l'Isle en Dodon. Deze weg loopt parallel met de D-17 en is uitstekend geschikt voor de korte verplaatsing naar dit schilderachtige dorpje. Hier passeert alleen wat plaatselijk verkeer.

De boerderij is ingeplant op een ruim stuk grond (33a) waarbij er aan de achterzijde een prachtig zicht is op de zacht glooiende landelijke omgeving. De zonnebloemen bloeien er volop in de zomer.

Rust is gegarandeerd!


Zuid Frankrijk – klinkt zeer bekend in de oren van velen!


Voor velen het synoniem van zon-strand-zee-toeristen-autoroute du soleil-…

Frankrijk op zich en ook het zuiden is echter dermate groot dat ook zuid Frankrijk uit vele regio’s bestaat met elk hun eigen aanbod aan vakantiemogelijkheden.


RUST EN RUIMTE

Wie op zoek is naar rust en ruimte kan terecht in de departementen Gers/Haute Garonne.Deze streek situeert zich in het zuidwesten(ten westen van Toulouse) en is tevens een doorsteekmogelijkheid naar Spanje. Oorspronkelijk waren bijna alle inwoners op één of andere manier betrokken bij de landbouw maar ook hier is dit niet houdbaar gebleven. Er zijn echter nog vele achtergebleven sporen hiervan:  de alomgekende foie gras en alle gerechten van en om de eend (meer eenden dan ganzen) die de lever aanlevert, druiven voor de armagnac en wijn, zonnebloemen, graan, ….  De velden zijn er oneindig groot. Er zijn weinig sporen van groot industrie waardoor de omgeving in de oorspronkelijke toestand behouden werd en gespaard bleef van vervuiling. Bekende wijnstreken zoals Gaillac  en minder bekende, maar daarom zeker geen minder goede, zoals de Fronton zijn binnen het bereik van een daguitstap. Een uitstap naar verschillende wijnboeren/chateau’s (chateau Meyrages, chateau Cransac, … biedt de gelegenheid om de lokale wijn te proeven en te kopen aan een lokale prijs. De streek van Armagnac situeert zich ten Westen van Auch en heeft ook een aantal mogelijkheden – proeverijen – Auch (stad van d’Artagnan – 4de musketier)


In deze streek van Zuid-Frankrijk is de tijd stil blijven staan. En dat is een rijkdom. Mensen hebben nog tijd voor elkaar en genieten van het leven. Onthaasten is hier dan ook geen gespreksonderwerp, het is een manier van leven. Bij een verblijf heeft men dan ook niet veel tijd nodig  om tot rust te komen. Het is om die reden dat buitenlanders de streek ontdekt hebben en meer gaan kiezen voor deze streek om er zich te vestigen. Temeer ook omdat de Fransen in deze streek zeer hartelijk en gastvrij zijn.


De kleine dorpjes zijn verspreid over de ganse streek die nog niet op grote schaal ontdekt is door de grote massa toeristen. Dit heeft het grote voordeel dat de eigenheid van de streek en de lokale bewoners behouden blijft. Verblijfsmogelijkheden zijn er gemakkelijk te vinden (hotels, gites, chambres d’hôtes, …)

De Fransen in het zuiden schuiven dagelijks ’s middags aan in de vele restaurantjes en gebruiken er hun ‘plat du jour’ – timmerlieden, elektriciens, wegenwerkers, kantoormensen, bouwvakkers, … ze eten allen wat de pot schaft (menu du jour). Er is één menu met alles erop en eraan (voorgerecht, hoofdschotel, dessert, brood, wijn, koffie) aan een zeer schappelijke prijs (13-17 €) In alle rust geniet iedereen wat  ‘de Campagne’ hen biedt. Restaurants waar je veel witte R-4tjes en bestelbussen ziet staan zijn gegarandeerd waard om er eens binnen te gaan want zij bieden kwaliteit!


Het is een zacht glooiend landschap en wordt ook wel eens het Toscane van ZW Frankrijk genoemd. Buiten enkele typische italiaanse eigenschappen (zoals de aanplant van olijfbomen)  kan het deze vergelijking gerust doorstaan. Naarmate men dichter bij de Pyreneeën en het hooggebergte komt worden de hellingen pittiger. Echte bergwandelingen en meerdaagse tochten als de  beklimming van alomgekende toppen (Col d’Aspet, Col d’Aspin, Col de Menthé, Tourmalet…) behoren dan ook tot de mogelijkheden voor wandelaars en fietsers. In de aanloop naar of terugkeer van de Pyreneeën heeft deze streek zeer regelmatig een doortocht van de Tour de France en bijhorende publiciteitskaravaan. Het is een aangename daguitstap om mee te maken. Vele fransen kiezen hiervoor een leuke plaats en maken er een echte picknick van. Voor wie echte beklimmingen wil zien zijn er de ‘echte cols’ , men moet er dan wel voor zorgen om tijdig te vertrekken of  - nog beter -  de dag voordien al te zorgen voor een goede plaats.BEZIENSWAARDIGHEDEN

Toulouse

Toulouse is de 3e grootste stad van Frankrijk met tal van bezienswaardigheden.


Canal du midi

Waterweg tussen Middellandse Zee en Atlantische Oceaan die op verschillende manieren bezocht kan worden (fiets, boot, rondvaart, …)


Katharen kastelen

... met alle mystiek die daarrond bestaat.


Lourdes

Een stad met een zeer bijzondere sfeer. Zowel voor gelovigen en niet gelovigen een bezoek waard.

Carcassonne


Een omwalde middeleeuwse stad door Unesco beschermd als werelderfgoed.


Pyreneëen


Vele wandelmogelijkheden voor beginners en gevorderden - stafkaarten ter beschikking op aanvraag.

Directe omgeving


Ook in de directe omgeving kan er gewandeld worden op uitgestippelde wandelwegen of op stafkaart